Uzman Bakış | Metabolizma çalıştırmanın

Vücudun dinlenmesi sırasında, organların çalışması, vücut ısısının korunması gibi yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli olan zorunlu enerji harcamasını “Metabolizma Hızı” olarak tanımlıyoruz.

Pek çok insan çok fazla yemek yememesine veya diyet uygulamasına rağmen kilo verememekten yakınmaktadır. Metabolizma hızının düşük olması az yenilmesine veya diyet yapılsa da yavaş kilo vermeye sebep olabilmektedir.
Metabolizma hızı neden yavaşlar?

İlerleyen yaş, hareketsizlik, hormonal dengesizlikler, hipotiroit gibi bazı rahatsızlıklar, sürekli kilo alıp vermeler, zayıflama uğruna düşük kalorili diyetler uygulamak metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Tüm çabalara rağmen kişi kilo veremiyorsa, metabolizma hızını ölçtürmesi ve/veya bazı kan tetkiklerini yaptırmasında yarar vardır. Belki de fazla kiloların altında yatan bir hastalık söz konusudur.

Metabolizma hızını artırmak için neler yapılabilir?

Beslenmede yağ alımının sınırlandırılması vücutta yağ yüzdesinin azalmasına dolayısıyla metabolizma hızının artmasına sebep olacaktır.
Vücutta kas oranının artırılması metabolizma hızının artmasına sebep olur. Yeterli protein tüketimi ve haftada 3 – 4 kere 30 – 40’ar dakika yapılacak düzenli egzersiz vücutta kas kitlesinin artmasını sağlar,
Az ve sık beslenme metabolizma hızının artmasına yardımcı olacağı için 5 – 6 öğünden oluşan beslenme şeklini benimsemek gerekir. Uzun süren açlık durumlarında metabolizma hızı düşer.
Günlük 2 – 2,5 litre sıvı tüketimi de vücutta metabolik işlemlerde de kullanılacağından önemlidir.