Türkiye’de yer kirazı veya güneş feneri olarak da bilinene altın çilek tropik iklimlerde çok yıllık ılıman iklimlerde tek yıllık olarak yaşayabilen otsu bir bitkidir. Altın çilek meyve olarak tüketilmektedir.
Gerek meyve sanayisi gerekse sağlık açısından ihtiva ettiği yararlarından dolayı son derece önemli fonksiyonel ve mükemmel bir meyvedir. Diğer meyve ve sebzelere benzemeyen depolama özelliği vardır ki bu altın çilek meyvesinin uzun süre saklanabilmesine ve çok farklı şekilde tüketilebilmesine imkan tanımaktadır.
Altın çileğin meyve özünden tohumlarından hatta posasından elde edilen yağlar zayıflama rejimleri için gerekli olan K vitamini, alfa linoleik asit, esansiyel yağ asitleri ile karotenoidler bakımından son derece zengindir. Lif oranı 4,9-7 gr / 100 gr olarak bilinen altın çilek karbonhidrat 1,3 gr/100 gr ve proteinlerce de 1,9 gr/100 gr zengin olup 100 gr’ı 77 kcal enerji sağlamaktadır.
Sağlık Açısından Yararları
Çok iyi bir protein kaynağı olan altın çilek sebze ağırlıklı beslenen ve et gibi hayvansal gıdalar alamayanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Fosfor içeriği çok yüksektir. Yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır (karoten 1,6 gr/100 gr). Yağda eriyen bu vitamin gözleri, deriyi, ve mukozanın nemli olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder yani antioksidandır. Beta karoten kanserle savaşta çok önemlidir. Akciğer kanserine karşı kullanılmakta olan kemoterapik ajanları ürettiği tespit edilmiştir.
C vitamini içeriği yüksek olan altın çilek B vitamini komplekslerince de zengindir(B1, B2, B3). Böylece stresi azaltmakta hafızayı güçlendirmekte enerji verirken kalp krizleri riskini azaltmakta yağ ve şekerlerin parçalanmasını sağlamaktadır. Altın çilek yağında bol miktarda K vitamini vardır. K vitamini kan ve kemik metabolizması için çok önemlidir. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum içeriği yüksek olup demir içeriği diğer tüm meyve sebzelerden çok daha yüksektir.
Altın çilek taze meyve olarak tüketildiğinde cildi germekte, güneş zararına karşı cildi korumakta yaşlanmayı engellemekte, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, ağrıları kesmekte, astım, alerji boğaz ağrısı, mide barsak hastalıkları barsak parazitleri ile deri hastalıkları üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Ayrıca akciğer, karaciğer, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Gerek meyve sanayisi gerekse sağlık açısından ihtiva ettiği yararlarından dolayı son derece önemli fonksiyonel ve mükemmel bir meyvedir. Diğer meyve ve sebzelere benzemeyen depolama özelliği vardır ki bu altın çilek meyvesinin uzun süre saklanabilmesine ve çok farklı şekilde tüketilebilmesine imkan tanımaktadır.
Altın çileğin meyve özünden tohumlarından hatta posasından elde edilen yağlar zayıflama rejimleri için gerekli olan K vitamini, alfa linoleik asit, esansiyel yağ asitleri ile karotenoidler bakımından son derece zengindir. Lif oranı 4,9-7 gr / 100 gr olarak bilinen altın çilek karbonhidrat 1,3 gr/100 gr ve proteinlerce de 1,9 gr/100 gr zengin olup 100 gr’ı 77 kcal enerji sağlamaktadır.
Sağlık Açısından Yararları
Çok iyi bir protein kaynağı olan altın çilek sebze ağırlıklı beslenen ve et gibi hayvansal gıdalar alamayanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Fosfor içeriği çok yüksektir. Yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır (karoten 1,6 gr/100 gr). Yağda eriyen bu vitamin gözleri, deriyi, ve mukozanın nemli olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder yani antioksidandır. Beta karoten kanserle savaşta çok önemlidir. Akciğer kanserine karşı kullanılmakta olan kemoterapik ajanları ürettiği tespit edilmiştir.
C vitamini içeriği yüksek olan altın çilek B vitamini komplekslerince de zengindir(B1, B2, B3). Böylece stresi azaltmakta hafızayı güçlendirmekte enerji verirken kalp krizleri riskini azaltmakta yağ ve şekerlerin parçalanmasını sağlamaktadır. Altın çilek yağında bol miktarda K vitamini vardır. K vitamini kan ve kemik metabolizması için çok önemlidir. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum içeriği yüksek olup demir içeriği diğer tüm meyve sebzelerden çok daha yüksektir.
Altın çilek taze meyve olarak tüketildiğinde cildi germekte, güneş zararına karşı cildi korumakta yaşlanmayı engellemekte, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, ağrıları kesmekte, astım, alerji boğaz ağrısı, mide barsak hastalıkları barsak parazitleri ile deri hastalıkları üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Ayrıca akciğer, karaciğer, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.