Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilişkisini gösteren araştırmalar da mevcuttur.
Günlük diyetimizde yer alan dört besin grubundan birisi olan süt, yoğurt, peynir gibi besinleri içeren süt ve süt grubu; özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından zengindir. Ayrıca B2 vitamini (riboflavin), B12 vitamini, A vitamini,B1 vitamini (tiamin), B3 vitamini (niasin), fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi için önemli bir kaynaktır.
Süt proteinlerinin büyüme, gelişmeye katkısı, doku yenilenmesindeki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve vücut direnci üzerine olumlu etkileri vardır. Özellikle yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının düzenli olarak süt tüketmesi gerekmektedir. Bu amaçla okul çağı çocuklarına süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmeye katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla Bakanlığımız; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi ile işbirliği kapsamında Okul Sütü Programı yürütülmektedir.
Yetişkin bireylerin günlük olarak 2-3 porsiyon (bir porsiyon: bir orta boy su bardağı-200 ml); çocuklar, adolesan dönemi gençler, gebe ve emzikli kadınlarla, menopoz sonrası kadınların 3-4 (600- 800 ml) porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri önerilmektedir. Süt tüketmekte zorlanan ya da laktoz intolaransı(süt alerjisi) olan bireyler süt yerine, ayran, peynir, yoğurt, kefir tüketerek günlük gereksinimi tamamlayabilirler.
Yeterli miktarda tüketilen süt ve süt ürünleri
Tansiyou dengeler (Hipertansiyonu önler.)
Ağız ve Diş Sağlığını korur.
Obezite riskini azaltır.
Deri ve Göz Sağlığını korur.
Sinir Sistemini güçlendirir.
İmmün Sistemini kuvvetlendirir.
Kanser (kolon kanseri) riskini azaltır.
Osteoporozis gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterir.
Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmaktadır. Açıkta satılan sütler kaynatma esnasında vitamin ve mineral kaybına uğrar ve fayda sağlamaz. Bu nedenle sağlığımız için pastörize süt tüketmemiz gerekir.
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, tüm sağlık kuruluşlarımızda eğitim ekipleri tarafından;yeterli ve dengeli beslenme, düzenli süt içme alışkanlığı,sağlıklı besin seçimi, gıda hijyeni, obezitenin önlenmesi vb. konularında halkımızın farkındalığının arttırılması amacıyla yıl boyunca bilgilendirme faaliyetleri sürdürülmektedir.
Sağlığınız İçin Her Gün Sağlıklı Süt İçin
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Dr. Burhan KÜTÜK
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü